MHC Soest ism KNHB en KNGU

nijntje beweegtraining voor 4- en 5-jarigen die willen bewegen én leren hockeyen

De nijntje beweegtraining leert 4- en 5-jarige kinderen naar hartelust balanceren, rollen, huppelen, klauteren, springen, zwaaien, vangen, gooien en nog veel meer. Kortom, een combinatie van héél veel plezier en een flinke dosis gezonde, motorische ontwikkeling. Aangevuld met de allereerste beginselen van hockey. Allemaal onder leiding van speciaal hiervoor opgeleide trainers.

clublogo-soest-transparant

MHC Soest is een van de 3 hockeyclubs die deelneemt aan een pilot die wordt ondersteund door de KNHB en de KNGU. Daarbij wordt gekeken hoe een speciaal ontwikkelde serie speelse nijntje-trainingen, gericht op ‘Brede Motorische Ontwikkeling’ ingezet kan worden bij hockeyclubs.

Vanwege het enthousiasme is er een tweede groep gestart

Kinderen klimmen minder vaak in bomen, zijn minder te vinden op een trapveldje en gymlessen door ‘echte’ gymdocenten zijn zeldzaam. In Soest hebben slechts 2 van de ruim 20 basisscholen zo’n gymdocent.

Kortom, kinderen bewegen minder dan goed voor ze is. Gemiste kans want er is een rechtstreeks verband aangetoond tussen motorische, schoolse en cognitieve vaardigheden. Kinderen met goede motorische vaardigheden, scoren beter op cognitieve zaken als taal, rekenen en intelligentie. Oftewel: bewegen is óók goed voor je hersenen.

En dan dit nog: als rollen, klauteren en zwaaien je minder goed afgaat (of als je het zelfs een beetje eng vindt), is bewegen een stuk minder leuk. En als bewegen niet leuk is, begin je er niet aan of hou je er mee op. Dat is slecht voor je lijf, slecht voor hersenen, slecht voor je gezondheid en dan hebben we het nog niet over obesitas.

Waarom een ‘aanvullend’ beweegprogramma?

Kinderen die ‘op’ een sport zitten, hebben een voorsprong op kinderen die niet sporten. Maar de meeste sporten zijn ‘eenzijdig’. Bij ons leer je hockeyen, bij SO Soest voetballen en bij LTC tennissen. Hartstikke leuk, maar jonge kinderen zijn gebaat bij een bredere motorische ontwikkeling. Dus niet alleen met een stick of een racket, maar ook klimmen, klauteren, balanceren en noem maar op. Juist dat biedt nijntje.

Bij MHC Soest leefde al langer de wens om met de allerjongsten ‘breder’ te trainen. Omdat het belangrijk is. Maar ook omdat motorisch vaardige kinderen betere hockeyers worden. Puur eigenbelang dus 🙂

Voor 4- én 5-jarigen

De nijntje beweeglessen zijn gericht op kinderen tot en met 5 jaar. We zijn inmiddels gestart met de 5-jarigen die nu al op woensdagmiddag op het veld staan. Direct na de mei-vakantie starten we met een groep 4-jarigen. De trainingen lopen door tot het eind van het hockeyseizoen.

Tweede trainingsgroep gestart

Vrijwel direct na de aankondiging stroomde zowel de groep voor 4- als 5-jarigen vol. Daarom starten we een tweede groep. De eerste groep start om 4 uur, de tweede om 5 uur. Voor beide groepen en voor beide leeftijdscategorieën geld dat er nog enkele plekken vrij zijn.

Hoe?

De woensdagtraining is een ‘carrouseltraining’. De kinderen doen in groepjes een serie oefeningen. Daar worden oefeningen uit het nijntje programma aan toegevoegd. De training bestaat voor 5-jarigen uit circa 60% hockey en 40% nijntje. Voor de 4-jarigen ligt de verhouding anders : héél veel nijntje en 1 á 2 oefeningen met een stick.

Gecertificeerde nijntje-trainers

bewegen6a

MHC Soest is een van de drie hockeyclubs die het nijntje beweegprogramma mag aanbieden. Daarvoor is een gecertificeerde nijntje-trainer vereist. Die hebben we. Eva de Vries, al jaren betrokken bij de trainingen van de Jongste Jeugd, trainer/coach van MC2, speelster van JSD2 en student Sport & Bewegen. Naast een diploma beschikt ze over kisten vol nijntje speel- en sportmateriaal. Van kruiptunnels tot skippyballen en loopklossen – allemaal kleurig versierd met dat vrolijke konijn.

Eva

Meedoen?

Er is een maximum van 8 deelnemers per groep per leeftijd. Opgeven kan met het formulier hieronder. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Voor beide groepen geldt: leden hebben voorrang en wie het eerst komt...

PS als u uw kind al heeft opgegeven, bent u verzekerd van een plek. U hoeft zich niet opnieuw in te schrijven.

Inschrijven en kosten

De nijntje beweegtrainingen lopen tot het einde van het seizoen (eind juni/begin juli). Uw kind traint elke woensdagmiddag en doet mee aan het afsluitende nijntje beweegfeest. U krijgt indien gewenst een stick in bruikleen. De kosten bedragen eenmalig €25. Wordt uw kind volgend seizoen lid, dan betaalt u geen inschrijfkosten.

U kunt hieronder aangeven wat uw voorkeurstijd is (van 4 tot 5 uur of van 5 tot 6 uur) en uw wensen indien die is volgeboekt.